Bewaren van wijn

De belangrijkste peilers om wijnen optimaal tot hun recht te laten komen zijn bewaaromstandigheden en serveertemperatuur. Hiervoor heeft u bij voorkeur een wijnkelder nodig maar een bewaar- of klimaatkoelkast is een uitstekend alternatief. Voor het uitserveren van wijnen zouden we zelfs willen adviseren dat een klimaatkoelkast de beste keuze is.

Uitdrogen kurk

Om het uitdrogen van de kurk te voorkomen kunt u uw wijnflessen het beste horizontaal bewaren. Als een fles rechtop staat kan de kurk uitdrogen waardoor zuurstof in de fles kan komen en de wijn zou kunnen bederven. En dat is natuurlijk zonde!

Gebruik wijnkoelkast en bewaren wijn

Als u professioneel wijn bewaart, dan is het verstandig de flessen te positioneren op een manier dat de etiketten goed leesbaar blijven en de flessen zo min mogelijk te hoeven worden aangeraakt.

Trillingen en wijn

Zelfs trillingen van het langslopen van mensen kunnen al effect hebben op de kwaliteit van de wijn. Het is verder aan te raden de flessen niet strak tegen de wand van de koeling te plaatsen.

Wijnregister

Echte pro's houden een wijnregister bij. Hierin kunt u gemakkelijk bijhouden en terugzien wat u in huis heeft en wanneer een bepaalde wijn de ideale (drink)condities bereikt.

Hoe lang kun je wijn bewaren?

De meeste wijnen zijn in principe direct drinkbaar. Dergelijke wijnen zijn waarschijnlijk op hun best als ze binnen ongeveer één tot vijf jaar worden gedronken of misschien zelfs wel binnen één tot twee jaar. Dit geldt absoluut voor wijnen uit de supermarkt. Het is niet zo dat wijn beter wordt als deze langer wordt bewaard, integendeel zelfs. Dit geldt ook voor mousserende wijnen zoals bijvoorbeeld champagne, prosecco en cava. Deze wijnen worden op de markt gebracht als ze op dronk zijn en het is daarom niet verstandig deze langer dan maximaal een jaar of twee te laten liggen.

Bewaarwijnen zijn over het algemeen de wat duurdere en meestal rode wijnen. Door chemische reacties in de wijn, kan de smaak complexer/beter worden. Hoe lang dit soort wijnen kunnen worden bewaard of hoe lang ze moeten worden bewaard voordat het ideale degustatiemoment (beste drinkmoment) wordt bereikt hangt af van het soort wijn. Dit is verder heel erg afhankelijk van de bewaaromstandigheden.

Categorieën

Merken

Andere zoek suggesties

Populaire zoekresultaten