Goede tips voor wijnopslag

Goede tips voor wijnopslag

Delen Pin dit Tweet Geplaatst op 28 oktober 2019

Of u nu een verscheidenheid aan wijnen voor uw restaurant op de juiste manier wilt bewaren of op zoek bent naar langdurige wijn opslag, er zijn een paar dingen die u altijd moet onthouden. Houd rekening met belangrijke factoren zoals temperatuur, vochtigheid en blootstelling aan lucht of licht. Bovendien is het belangrijk om de juiste wijn opslagtemperatuur te kennen voor rood, wit en alles daartussenin. Als u geen aangewezen sommelier in uw restaurant heeft, volg dan de onderstaande tips om het meeste uit uw wijnreserves te halen.

Wijn bewaren

Hoewel wijnopslag niet ingewikkeld is, zijn er een aantal manieren waarop u ervoor kunt zorgen dat uw wijn smaakt zoals hij moet worden geserveerd.

1. Bewaar flessen horizontaal

Zoals de meeste mensen hebben opgemerkt, worden wijnflessen meestal horizontaal opgeslagen in wijnrekken of koelers met het etiket naar boven gericht. Hoewel dit belangrijk is voor flessen met natuurlijke kurken, is opslag van flessen horizontaal met niet-natuurlijke kurken zoals rubber, plastic of metaal niet noodzakelijk, maar kan het vaak een ruimtebesparende oplossing zijn voor kleinere restaurants.

Waarom ligt wijn op zijn kant?

Wijn wordt op zijn kant bewaard, zodat vloeistof in constant contact met de kurk kan blijven. Dit zorgt ervoor dat de kurk vochtig blijft om krimpen of barsten te voorkomen waardoor lucht in de fles kan komen. Door lucht in de fles te laten, kan vroege oxidatie optreden, wat een negatieve invloed heeft op de smaak van de wijn.

2. Bewaar wijn op de juiste temperatuur

Als je zowel rode als witte wijn op dezelfde plaats opslaat, probeer dan de luchttemperatuur rond de 12°C te houden. Hoewel iets boven of een beetje lager niet veel kwaad zal doen, kunnen temperaturen boven de 21°C wijn sneller verouderen dan gewenst. Zelfs meer extreme hitte kan uw wijn doen "koken", waardoor de smaak en het aroma gaan vervagen. Als alternatief kan het bewaren van wijn in gebieden die te koud zijn, zoals een standaard koelkast of inloop, de wijn ontdoen van zijn natuurlijke aroma's en smaken. Temperatuur is van het grootste belang bij het bewaren van wijn. Als u uw flessen blootstelt aan extreme hitte of zelfs kou, kunt u het product verpesten. Juiste wijn opslagtemperaturen kunnen helpen om uw wijn jarenlang te bewaren en ervoor te zorgen dat de wijn niet te snel verouderd.

3. Houd de temperatuur stabiel

Wanneer u wijnflessen opbergt, wilt u er altijd voor zorgen dat de omgevingstemperatuur consistent blijft. Temperatuurconsistentie is net zo belangrijk, zo niet meer, dan de werkelijke temperatuur waarbij u uw wijn bewaart. Door drastische veranderingen in temperatuur kunnen de vloeistoffen in de fles uitzetten en samentrekken. Deze uitzetting en samentrekking kan uiteindelijk de kurk van zijn plaats duwen in de loop van de tijd, wat leidt tot vroege oxidatie.

4. Let op de luchtvochtigheid

Als het gaat om de optimale vochtigheidsgraad voor het bewaren van wijn, wilt u de luchtvochtigheid tussen de 50 en 80 procent houden. Luchtvochtigheid kan zowel de wijn zelf als het etiket beïnvloeden. Als u serieus bent over het onderhoud van onberispelijke flessen, inclusief de labels, moet u goed op vocht letten. Het bewaren van uw wijn in een relatief vochtige omgeving is een andere manier om ervoor te zorgen dat de kurk vochtig genoeg blijft om de lucht buiten te houden. Als u de omgevingslucht echter te vochtig houdt, kan dit na verloop van tijd het etiket op uw wijnflessen beschadigen. Te veel vocht kan schimmelvorming op de etiketten veroorzaken, waardoor de buitenkant van uw fles wordt verpest. Hoewel dit de binnenzijde van de wijn niet zal beïnvloeden en uw kansen om die fles te gebruiken in je restaurant kan verpesten.

5. Beperk de lichtblootstelling

Licht in het algemeen, en met name UV-stralen, kunnen uw wijn vroegtijdig verouderen op dezelfde manier als blootstelling aan lucht en hitte. De meeste flessen gebruiken getint glas om dit te voorkomen. Maar als u op zoek bent om uw flessen een tijdje op te bergen, bewaar ze dan op een donkere plek uit de buurt van direct zonlicht en felle tl-verlichting.

6. Vermijd beweging en trillingen

Trillingen van zware keukenapparatuur en koelapparatuur kunnen uw wijn beschadigen wanneer deze wordt opgeslagen. Over het algemeen dient u geen flessen in de buurt van dergelijke apparatuur te bewaren en te voorkomen dat u uw wijn in de fles schudt. Dergelijke bewegingen kunnen de chemische reacties veroorzaken die ervoor zorgen dat wijn sneller ouder wordt.

7. Volg hoe lang uw wijn in opslag blijft

Hoewel het waar is dat een goede wijn met de jaren beter kan worden, is de kans groot dat wat je opslaat niet voor onbepaalde tijd moet worden achtergelaten. De meeste nieuwe wereldwijnen of minder dure flessen zouden realistisch binnen een paar jaar na aankoop moeten worden geconsumeerd. Plus, wijn die te lang in je restaurant blijft liggen, helpt je niet.

Is wijn lang bewaren slecht?

Over het algemeen moet rode wijn worden geconsumeerd binnen 2 tot 10 jaar na het oogstjaar. Witte wijn is het beste wanneer deze binnen 2 tot 3 jaar wordt geconsumeerd. In de huidige productie van fijne wijnen zijn er slechts een handjevol op de markt die daadwerkelijk baat kunnen hebben bij een leeftijd van 10 jaar of langer.

Wijn bewaren na opening

Witte wijn moet na opening worden bewaard op een koele, donkere plaats zoals een koelkast, wijnkelder of kast. Het moet worden geconsumeerd binnen 3 tot 5 dagen na opening. Rode wijn hoeft niet te worden bewaard in een koele ruimte, maar moet ergens donker of zwak verlicht worden gehouden. Hoewel de meeste rode wijnen ook 3 tot 5 dagen kunnen worden bewaard, kunnen sommige van de meer zure rode wijnen langer meegaan. Hier zijn een paar tips om te gebruiken bij het bewaren van wijn nadat deze is geopend:

 • Her-kurk de fles zo strak mogelijk om de blootstelling aan lucht te minimaliseren
 • Breng wat overblijft van de wijn over naar een kleinere fles om de hoeveelheid overtollige lucht te verminderen
 • Bewaar uit de buurt van licht en warmte
 • Sluit de bovenkant aan met een wijnstop als de originele kurk niet beschikbaar is

Temperaturen voor wijnopslag

De ideale opslagtemperatuur voor wijn is 12°C. De verschillende soorten wijn kunnen echter verschillende optimale temperaturen hebben. Dit zijn de juiste bewaartemperaturen voor witte wijn:

 • Mousserend: 4°C tot 7°C
 • Licht gebouwd of zoet: 7°C tot 12°C
 • Volle wijn: 10°C tot 12°C

En hier zijn de juiste bewaartemperaturen voor rode wijn:

 • Licht gebouwd: 10°C tot 12°C
 • Medium gebouwd: 12°C tot 15°C
 • Volle wijn: 15°C tot 18°C

Hier is een grafiek die is ontworpen om u te helpen bij het bijhouden van de juiste wijn opslagtemperatuur voor elk type:

Waar wijn bewaren?

Wanneer u alle bovenstaande richtlijnen in overweging neemt, is het geen verrassing dat uw wijn een grote impact kan hebben op het glas dat u uw klanten serveert. Probeer de volgende plaatsen te vermijden als u wilt weten waar u wijn kunt opslaan:

 • Keukens: ze zijn vaak te warm en goed verlicht voor wijnopslag.
 • Veel gebruikte plekken: houd flessen uit de buurt van deuropeningen of kasten die voortdurend worden gebruikt. Het opslaan van wijn kan uw kansen op temperatuurschommelingen en beweging vergroten.
 • Bij ramen: u wilt wijnflessen nooit in direct zonlicht bewaren.
 • Rond doordringende geuren: houd uw wijnflessen niet in de buurt van sterk ruikende artikelen zoals kruiden en knoflook. De wijn kan die smaken oppikken en de smaak veranderen.

Als het gaat om het bewaren van wijn in uw commerciële keuken, kunt u het beste kiezen voor wijnrekken of wijnklimaatkasten / wijnbewaarkasten.

Wijnrekken

Deze eenheden zijn de meest kosteneffectieve methode om wijn in een professionele omgeving op te slaan. Ze werken echter alleen goed wanneer u een geschikte plaats heeft om ze te plaatsen. Bewaar uw wijnrekjes in een ruimte die voldoet aan de bovenstaande richtlijnen voor de juiste temperatuur, vochtigheid en licht. Wijnrekken en opbergkasten zijn een ideale optie, omdat ze u geld besparen door te werken zonder elektriciteit of koeling. Ze zijn geweldig als u al een wijnkelder hebt en u gewoon een opslagruimte nodig hebt om de flessen te bewaren.

Wijnklimaatkasten / wijnbewaarkasten

Terwijl gewone koelkasten vaak te koud zijn om uw flessen te bewaren, zijn wijnklimaatkasten / wijnbewaarkasten ontworpen om uw wijn op te slaan op de juiste temperatuur. Sommige hebben zelfs meerdere zones om verschillende soorten wijn in dezelfde kast op te slaan. Sommige wijnklimaatkasten / wijnbewaarkasten zijn ook ontworpen om wijn te verkopen. Merchandisers worden gemaakt om het product aan klanten in uw wijnwinkel te laten zien, terwijl het op de ideale temperatuur blijft.

Heavy-Duty wijnkasten

Wijnkasten zijn ideaal voor gebruik in luxe restaurants die grote hoeveelheden wijn serveren. Deze grote wijnklimaatkasten / wijnbewaarkasten kunnen vaak tot 200 flessen wijn op de juiste temperatuur houden voor serveren. Evalueer de ruimte van uw restaurant om het beste gebied te bepalen om uw selectie wijnen te bewaren. Door goed op de temperatuur, de luchtvochtigheid en de belichting te letten, kunt u worden beloond met kwaliteitswijnen waar de gasten dol op zullen zijn. Rust uw ruimte uit met een eenvoudig maar effectief wijnrek, of trap uw drankenservies een tandje hoger met een zware wijnkoelkast.
Gerelateerde artikelen

05-01-2022
De beste wijnkast voor u
Wijn op de juiste manier bewaren kan een lastige zaak zijn, maar een gespecialiseerde wijnkast maakt het veel gemakkelijker. Als u de basisprincipes van wijnopslag begrijpt en wat deze units anders maakt, kunt u de beste wijnkast kiezen en het meeste uit uw voorraad wijn halen.
24-10-2019
Hoe bewaart u uw wijn?
Kiest u voor een wijnbewaarkast of een wijnklimaatkast. En wat zijn de voordelen van beide kasten?
20-10-2019
Het kiezen van een wijnkoelkast
Veel mensen hebben geen kelder tot hun beschikking, toch ontkomt een serieuze wijnliefhebber er niet aan: voor een goede opslag van wijn waarbij de smaak behouden blijft is een geschikte omgeving voor de wijn van groot belang. Het doel van dit artikel is om u te helpen bij de vraag: waar moet ik zoa…

Categorieën

Merken

Andere zoek suggesties

Populaire zoekresultaten