Het kiezen van een wijnkoelkast

Het kiezen van een wijnkoelkast

Delen Pin dit Tweet Geplaatst op 20 oktober 2019

Veel mensen hebben geen kelder tot hun beschikking, toch ontkomt een serieuze wijnliefhebber er niet aan: voor een goede opslag van wijn waarbij de smaak behouden blijft is een geschikte omgeving van groot belang. Het doel van dit artikel is om u te helpen bij de vraag: waar moet ik zoal op letten bij het kiezen van de juiste wijnkoelkast?

De noodzaak van een wijnkast 

Vroeg of laat komt u een keer tot de ontdekking dat een wijnkast niet meer een overbodige luxe is maar een absolute noodzaak. Aanvankelijk volstaat een kastje ergens in een hoekje van de keuken of een plank in de schuur, maar dan blijkt die lekkere wijn die u nog niet lang geleden heeft gekocht te zijn geoxideerd. Dit overkomt elke wijndrinker wel een keer. De oplossing is om te investeren in een degelijke wijnkast. Zo'n kast heeft maar één doel: het ideale klimaat creëren voor het serveren en opslaan van alle soorten wijnen. Niet alleen speciale wijnen verdienen het om op een koele constante temperatuur bewaard te worden, ook die wijn die u gewoon in de supermarkt aanschaft voor een paar euro verdient de juiste aandacht. Net als andere etenswaren zoals groente en vlees, is wijn een kwetsbaar product. Wanneer wijn een zomerse temperatuur bereikt boven de 24ºC loopt het risico om de ingrediënten en daarmee de smaak aan tasten. Bij dat soort temperaturen zou de wijn direct in de koelkast moeten worden gezet, maar er zijn maar weinig mensen die dat doen.

Wijnklimaat of een wijnbewaarkast?

Grand Cru Wijnbewaarkast - Horeca.comBij het kiezen van een wijnkast die geschikt is voor de opslag van wijn heeft u hoofdzakelijk keuze uit twee soorten, een wijnklimaatkast en wijnbewaarkast. Een wijnklimaatkast heeft meerdere temperatuurzones die ieder een eigen constante temperatuur behouden, grofweg variëren deze van 6ºC tot 15ºC. U legt de witte wijn koeler onderop dan de rode wijn, zodat elke wijn op de juiste drinktemperatuur klaarligt en daardoor meteen geserveerd kan worden. Een bewaarkast is bedoeld voor het langdurig opbergen van bewaarwijnen. Dit soort kast heeft geen temperatuurzones, het is er overal ongeveer 12ºC. Er kunnen jaren voorbij gaan zonder dat de deur ooit wordt geopend. Het gaat dus hoofdzakelijk om opslagcapaciteit, dus het opbergen van zo veel mogelijk flessen.

Hoeveel flessen wilt u erin kwijt?

De meeste wijnliefhebbers zijn waarschijnlijk het beste af met een klimaatkast die groot genoeg is voor zowel alledaagse wijn als een bescheiden sectie voor de langere termijn. Het belangrijkste criterium voor de keuze van een wijnkast is daarom: hoeveel flessen wilt u erin kwijt? Klimaatkasten bieden ruimte aan ongeveer dertig tot twee honderd flessen. Houd er wel rekening mee dat dit aantal is gebaseerd op Bordeauxflessen, deze kunnen in compacte rijen worden opgestapeld. In de praktijk zult u vaak niet de volledige capaciteit kunnen benutten zoals aangegeven in de specificaties van de fabrikant van de klimaatkast, omdat niet elk type fles makkelijk gestapeld kan worden.

Uiteraard is ook het aantal draagplateaus van invloed, u kunt namelijk meer flessen kwijt wanneer er minder draagplateaus tussen de stapels zitten. Het nadeel daarvan is wel dat het minder overzichtelijk wordt. Het is niet meer goed te zien welke wijnen er in de stapel liggen. Als oplossing hiervoor zou u de flessen kunnen voorzien van een label aan de flessenhals, maar het blijft een tikje ongemakkelijk om de juiste fles uit de stapel te vissen. Het stapelen van flessen is eigenlijk alleen verstandig wanneer u meerdere examplaren van dezelfde wijn gebruikt.

Liggend, schuin of staand bewaren?

Bewaarde wijnAfhankelijk van het type wijnkast kunt u de flessen op verschillende manieren bewaren. Liggend, schuin of staand. Bij sommige kasten kan gecombineerd worden. Afgezien van de extra ruimte die schuin geplaatste flessen innemen is de keuze tussen plat of schuin een puur esthetische kwestie. Een paar flessen schuin op een legger met het etiket goed leesbaar is een mooie vertoning. Tot slot is het verstandig om op te letten op de wijze waarop de temperatuur wordt weergegeven. Lang niet alle wijnkasten zijn voorzien van een temperatuur of vochtigheidsgraad meter, zeker de goedkopere modellen hebben deze vaak niet. Hoewel het prima is te doen zonder deze instrumenten is het toch erg handig om te hebben zodat u de exacte temperatuur kunt aflezen. Bij alle wijnkasten in ons assortiment staat dit aangegeven in de product omschrijving en specificaties.

Bestel uw wijnkoelkast direct online

Bij ons kunt u terecht voor diverse typen wijnkoelkasten van Liebherr. Bij elke wijnkast vindt u een volledige technische omschrijving met specificaties en reviews van klanten die u zijn voorgegaan. Mocht u vragen hebben over één van onze wijnkasten, neem dan contact met ons op. Onze medewerkers helpen u graag en helpen u bij het vinden van een goede oplossing.
Gerelateerde artikelen

05-01-2022
De beste wijnkast voor u
Wijn op de juiste manier bewaren kan een lastige zaak zijn, maar een gespecialiseerde wijnkast maakt het veel gemakkelijker. Als u de basisprincipes van wijnopslag begrijpt en wat deze units anders maakt, kunt u de beste wijnkast kiezen en het meeste uit uw voorraad wijn halen.
28-10-2019
Goede tips voor wijnopslag
Of u nu een verscheidenheid aan wijnen voor uw restaurant op de juiste manier wilt bewaren of op zoek bent naar langdurige wijn opslag, er zijn een paar dingen die u altijd moet onthouden. Houd rekening met belangrijke factoren zoals temperatuur, vochtigheid en blootstelling aan lucht of licht. Bove…
24-10-2019
Hoe bewaart u uw wijn?
Kiest u voor een wijnbewaarkast of een wijnklimaatkast. En wat zijn de voordelen van beide kasten?

Categorieën

Merken

Andere zoek suggesties

Populaire zoekresultaten