De beste wijnkast voor u

De beste wijnkast voor u

Delen Pin dit Tweet Geplaatst op 5 januari 2022

Wijn op de juiste manier bewaren kan een lastige zaak zijn, maar een gespecialiseerde wijnkast maakt het veel gemakkelijker. Als u de basisprincipes van wijnopslag begrijpt en wat deze units anders maakt, kunt u de beste wijnkast kiezen en het meeste uit uw voorraad wijn halen.

Wat u moet weten over het bewaren van wijn

Er zijn een aantal belangrijke dingen die u moet weten bij het bewaren van uw voorraad goede wijn. Een aparte wijnkast helpt u uw wijn goed te bewaren om rekening te houden met al deze belangrijke factoren:

 1. Bewaar flessen op de zijkant;
 2. Bewaar wijn op de juiste, constante temperatuur;
 3. Zorg voor een goede luchtvochtigheid;
 4. Beperk blootstelling aan licht;
 5. Voorkom trillingen en beweging.

Bekijk ons ​​volledige artikel over tips voor het bewaren van wijn. Hier leest u meer tips om wijn op de juiste manier te bewaren en om erachter te komen welke temperatuur het beste zijn voor elk type wijn dat u gaat serveren.

Wat maakt een wijnkast anders dan een standaard koelkast?

Een aparte koelkast voor uw wijnen lijkt misschien een onnodige investering, maar de waarheid is dat standaard koelkasten uw wijnen kunnen beschadigen tijdens opslag. Een wijnkast daarentegen beschermt uw wijncollectie en laat deze op het juiste temperatuur rijpen. Zo serveert u wijn onder de perfecte omstandigheden aan uw klanten. 

Ideale temperatuur voor de wijn

Standaard koelkasten brengen voedsel en dranken snel tot onder de 5°C, maar wijnkasten koelen flessen zachter. Om wijn op de juiste manier op te slaan, houden wijnkoelkasten ook iets hogere temperaturen vast, zo laag als 4°C en zo hoog als 18°C. Zo kunt u altijd de ideale temperatuur instellen voor elk type wijn.

Juiste vochtigheid

Wijnkasten zijn ontworpen om de juiste luchtvochtigheid te behouden, zodat kurken niet uitdrogen en flesetiketten niet beschadigd raken. Terwijl standaard koelkasten droge lucht gebruiken, houden wijnkasten de lucht tussen 50 en 80 procent luchtvochtigheid. Met een wijnkoelkast behoudt u niet alleen de kwaliteit van de wijn in goede conditie, maar ook het etiket en kurk. 

Voorkom trillingen met een wijnkast

Te veel beweging kan uw wijn beschadigen. Standaard koelkasten hebben de neiging om koelsystemen te gebruiken die veel trillingen veroorzaken wanneer de compressoren aan en uit gaan. Wijnkasten zijn verkrijgbaar met thermo-elektrische koelsystemen of speciale anti-vibratiesystemen om dit probleem op te lossen. Zo voorkomt u dan uw wijn te veel gaat trillen in de wijnkast. 

Hoe een wijnkast te kiezen?

Wilt u een nieuwe wijnkast toevoegen aan uw restaurant, bar, proeflokaal of evenementenlocatie? De juiste vinden is niet moeilijk; er zijn slechts een paar vragen die u uzelf tijdens het winkelen moet stellen:

Hoeveel bewaart u en voor hoe lang?

De hoeveelheid wijn die u opslaat, heeft uiteraard invloed op uw keuze. Verschillende wijnkasten hebben verschillende capaciteiten en soorten rekken die van invloed zijn op hoeveel wijn ze kunnen bevatten. Iets anders dat van invloed is op het type koeling dat u nodig heeft, is de tijd dat u de wijn bewaart. Als u veel wijn wilt bewaren of flessen voor langere tijd wilt bewaren, kunt u overwegen om een ​​complete wijnkelder te bouwen in plaats van te vertrouwen op een reeks kleinere wijnkoelkasten.

 • Flessencapaciteit: wijnkoelkasten zijn verkrijgbaar met een capaciteit variërend van slechts een dozijn flessen tot bijna 300 flessen. Denk er bij het kiezen van een voor uw bedrijf aan hoeveel capaciteit u nu nodig heeft en zorg ervoor dat u wat ruimte overlaat zodat uw bedrijf de komende jaren kan groeien.
 • Type rekken: Sommige soorten wijnkoelers zijn ontworpen om flessen horizontaal te houden, andere niet. Houd er bij het kiezen van een wijnkast rekening mee dat flessen met natuurkurken horizontaal moeten worden bewaard als ze voor langere tijd worden bewaard. Als uw favoriete jaargangen meestal metalen doppen of rubberen kurken hebben, is dit niet zo belangrijk.

Welke soorten wijnen bewaart u?

Verschillende soorten wijn hebben verschillende ideale opslagtemperaturen. Daarom moet u ervoor zorgen dat de eenheid die u koopt geschikt is voor de soorten wijn die u serveert. Is wijn niet een groot deel van uw bedrijf? Als u slechts een kleine selectie wijnen serveert of als uw bedrijf slechts een paar flessen bij de hand heeft, werkt 12°C voor de meeste soorten wijn als de temperatuur constant blijft.

 • Aantal zones: bepaal of u de veelzijdigheid van meerdere zones of de consistentie van een eenheid met één zone nodig heeft.
 • Temperatuurbereik: zorg ervoor dat het temperatuurbereik van de eenheid die u kiest, past bij uw wijnreserves.
 • Type koelsysteem: Sommige high-end wijnkoelers gebruiken stille thermo-elektrische koelsystemen die de kast zonder trillingen koelen. De meeste units gebruiken een koelsysteem met een compressor. Het type dat u kiest, hangt af van de investering die u bereid bent te doen en de hoeveelheid omgevingsgeluid die u kunt verdragen.

Waar bewaart u uw wijn?

Net als elke andere koelunit, moet uw wijnkast altijd op een stabiel hard oppervlak worden geplaatst, uit de buurt van direct zonlicht en andere grote apparaten die trillingen of hitte kan veroorzaken. Daarnaast zijn uw beslissingen over de vraag of uw wijnkast vooraan in uw onderneming wordt geïnstalleerd of in een opslagruimte, van invloed op het type eenheid dat u nodig heeft.

 • Vrijstaand versus ingebouwd: sommige modellen kunnen in werkbladen worden ingebouwd om achter de bar te worden gebruikt, maar andere kunnen op zichzelf staan ​​in bars of winkelruimtes.
 • Wijnhandelaren: wilt u pronken met uw favoriete jaargangen of flessen van lokale wijnhuizen aanbieden? Wijnhandelaren zijn gemaakt om klanten een duidelijk beeld te geven en tegelijkertijd uw voorraad veilig en gekoeld te houden. Ze zijn een uitstekende keuze voor klantgerichte gebieden in markten, winkels, restaurants en soms zelfs proeflokalen.
 • Deurstijlen: als u een eenheid met glazen deuren kiest, zoek dan naar meerdere panelen voor isolatie en lichtfilteringseigenschappen om uw voorraad tegen UV-stralen te beschermen. Het kan ook zijn dat u deursloten nodig heeft om uw wijnen veilig te houden bij klanten of buiten kantooruren.
 • LED-verlichting: energiezuinige LED-verlichting is een geweldige functie voor wijnkoelers, vooral als u flessen wilt verkopen in klantruimtes. LED's zijn helder maar koel en zullen uw voorraad minder snel beschadigen. Bovendien zijn in sommige modellen blauwe lichten beschikbaar om een ​​stijlvolle ambiance te creëren.
 • Esthetiek: als u een wijnkoeling voor in het huis wilt plaatsen waar klanten deze kunnen zien, kies dan een unit die er mooi uitziet in uw bar, restaurant of proeflokaal. Er zijn verschillende stijlen verkrijgbaar met strakke deurkozijnen en afwerkingen die perfect bij uw interieur passen.

Wijnklimaatkasten met twee zones

Als u meer dan één soort wijn wilt bewaren, is een dual-zone unit (wijnklimaatkast) wellicht precies wat u zoekt! In ons assortiment vindt u wijnkast die ruimte hebben voor meer soorten wijn. 

Heb ik een wijnklimaatkast met twee zones nodig?

Het interieur van een wijnkoeler met twee zones is opgedeeld in twee compartimenten die onafhankelijk van elkaar kunnen worden bediend. Hierdoor kunt u de temperatuur en luchtvochtigheid in elk compartiment apart regelen. Bewaar rood in het ene compartiment en wit in het andere. Als uw wijnkaart een verscheidenheid aan jaargangen en soorten wijn omvat of wijnen van hogere kwaliteit, dan heeft u wellicht de veelzijdigheid van eenheden met twee zones nodig.

Voordelen van een wijnbewaarkast met één zone

Als u maar een klein aantal flessen hoeft te bewaren of voornamelijk één soort wijn wilt serveren, heeft u misschien niet meerdere zones nodig. Een wijnbewaarkast met één zone kan vaak werken voor verschillende soorten wijn als deze een consistente 12°C behoudt. Een unit met één zone kan ook goedkoper zijn.


Hoe lang blijft wijn in de koelkast bewaard?

Nadat een fles wijn is geopend, kan deze doorgaans 2 tot 5 dagen meegaan, afhankelijk van het soort wijn en hoe u deze bewaart. Het gebruik van een goede stop kan een groot verschil maken. Onthoud dat het doel van het gebruik van een wijnkast in de eerste plaats is om het profiel van de wijn te beschermen door oxidatie, blootstelling aan licht en snelle temperatuurveranderingen te voorkomen. Nadat u de moeite heeft genomen om uw wijn op de juiste manier te bewaren voordat u de fles opent, gebruikt u deze wijnservice accessoires om deze langer vers te houden nadat aan de kurk is getrokken.

Wijnbewaarsystemen

Conserveringssystemen gebruiken een naald om de kurk te penetreren en de wijn die u eruit haalt te vervangen door een gas zoals argon, waardoor oxidatie wordt voorkomen. Met een systeem als dit kun je één glas per keer serveren en tegelijkertijd de levensduur van de rest van de fles drastisch verlengen, bijna alsof deze nooit geopend is.

Vacuümstopsystemen

Met behulp van speciale stoppen en een vacuümpomp verwijdert dit type systeem een ​​deel van de zuurstof uit de fles. Door het contact van de wijn met lucht te verminderen, zorgt een vacuümsysteem ervoor dat de wijn iets langer meegaat dan alleen een normale kurk of stop.

Herbruikbare wijnstoppers

Als u wijn slechts een dag of twee extra wilt bewaren, zijn herbruikbare stoppen ideaal om de bovenkant van een fles af te sluiten als de originele kurk niet beschikbaar is. Houd er een paar bij de hand om een ​​fles wijn te bewaren tussen elke schenking.

Champagne Stoppers

Vanwege de druk die ontstaat in champagneflessen, heb je een speciale stop nodig om champagne en mousserende wijnen te bewaren nadat de fles is geopend. De meeste champagnestoppen grijpen de hals van de fles vast om te voorkomen dat de stop losraakt door ontsnappende gassen.
Gerelateerde artikelen

05-01-2022
Wat voor invloed hebben de wereldwijde leveringsproblemen op mijn order?
Waarschijnlijk is het u niet ontgaan, maar momenteel zijn er wereldwijd problemen met leveringen van tal van producten. Als oorzaken worden genoemd: tekort aan grondstoffen, economisch herstel, logistieke problemen.
28-10-2019
Goede tips voor wijnopslag
Of u nu een verscheidenheid aan wijnen voor uw restaurant op de juiste manier wilt bewaren of op zoek bent naar langdurige wijn opslag, er zijn een paar dingen die u altijd moet onthouden. Houd rekening met belangrijke factoren zoals temperatuur, vochtigheid en blootstelling aan lucht of licht. Bove…
24-10-2019
Hoe bewaart u uw wijn?
Kiest u voor een wijnbewaarkast of een wijnklimaatkast. En wat zijn de voordelen van beide kasten?

Categorieën

Merken

Andere zoek suggesties

Populaire zoekresultaten